Minumlah air yang terbaik daripada mesin yang terbaik

Minumlah air yang terbaik daripada mesin yang terbaik
August 18, 2019 6 Comments Am, artikel adminBISNESTEAM

Kita seringkali dimomokkan dengan pelbagai mitos bahawa kalau nak minum air kena dimasak terlebih dahulu. Ya, betul untuk mematikan kuman atau bakteria kita perlulah memasak air terlebih dahulu. Namun itu adalah air sungai atau air daripada punca yang tidak tercemar sahaja.

Bagaimana pula dengan air paip yang melalui pemprosesan seperti ditapis dan dicuci dengan cecair klorin? Sudah tentunya banyak kebocoran berlaku setelah bertahun-tahun. Kos yang teramat tinggi diperlukan untuk menukar keseluruhan paip-paip yang lama dan memakan masa bertahun-tahun juga.

Teknologi semakin maju, keadaan geopolitik juga mempunyai kaitan samada peruntukan diluluskan dan sebagainya. Menurut saintis kita hanya boleh mematikan bakteria sekiranya kita memasaknya tetapi tidak menapis bahan-bahan seperti enapan, logam berat dan sebagainya. Klorin juga bertukar kepada bahan penyebab kanser sekiranya dimasak terlalu lama.

Menurut kajian pihak Universiti Putra Malaysia hasil kajian mendapati kualiti air sebelum ditapis adalah lebih baik berbanding dengan kualiti selepas ditapis. Tetapi kepuasan responden lebih baik bagi air yang lepas ditapis berbanding air yang belum ditapis. Kesimpulannya kepuasan responden terhadap air adalah tidak dipengaruhi oleh kualiti sebenar air tersebut.

TDS Meter

Jika kita menguji segelas air paip dengan alatan elektrolisis kita akan dapati warna yang agak gelap bergantung kepada kawasan punca tersebut diambil. Keputusan tersebut menunjukkan bahawa terdapat banyak logam berat dan bahan tercemar di dalam segelas air. Ukuran kepekatan bendasing di dalam air diukur menggunakan ppm (part per million) atau yang sama dengan miligram per liter (mg/l). Cara mengukurnya adalah menggunakan alat yang dinamakan TDS meter. TDS adalah merujuk kepada makna Total Dissolve Solid.

Bagaimana kita boleh mengetahui bahawa air yang kita minum itu selamat untuk diminum? Caranya adalah mendapatkan bacaan 0.000ppm, yakni tiada satupun bendasing ada dalam segelas air tersebut. Jadi adakah kita boleh menjamin bahawa tiada satu pun  bendasing tercemar di dalam air minuman kita?

Ya, dengan menapisnya menggunakan mesin air yang boleh menapis atau dengan kata lain kita menulenkannya dengan hanya membenarkan air (H20) sahaja melaluinya.

Teknologi manakah yang boleh menapis seperti itu? Ya, osmosis songsang atau osmosis berbalik. Banyak kajian menunjukkan bahawa teknologi osmosis songsang boleh menapis air sehingga tahap tersebut. Antara kajian adalah daripada pihak UTM. Perkara ini juga diperakui oleh pihak WQA, itu badan persatuan kualiti air sedunia.

Persoalannya adalah mesin yang mana paling terbaik dalam mendapatkan ketulenan air sedemikian rupa?

Memperkenalkan penapis K-Siries Biopure Elken. Mesin air yang diperakui kualitinya dengan mendapat mohor emas S-300 bagi mesin air.  Untuk melepasi ujian tersebut, pihak WQA telah menguji sebanyak 15 soalan ke atas baharulah sesebuah mesin itu boleh mendapat mohor emas S-300.

Kurang daripada 10 pengeluar sahaja dalam dunia yang mendapat anugerah mohor emas ini dan hanya biopure elken sahaja yang mendapatnya di Asia dan yang terkini pakar air Michael R. Long iaitu daripada Elken Sdn. Bhd. telah dianugerahkan International Award Merit oleh pihak WQA.

 

Michael R. Long

 

Anugerah ini diberikan kepada individu, organisasi atau kepada lebih daripada satu syarikat yang telah memberikan sumbangan penting kepada industri peningkatan kualiti air antarabangsa. Ini menunjukkan bahawa kualiti air yang dikeluarkan oleh mesin air osmosis songsang keluaran Elken Sdn. Bhd. telah mencapai pengikhtirafan antarabangsa. Jadi kita semesti mempercayai usaha Elken sdn. bhd sebagai sebuah syarikat antarabangsa.

Elken bukan sahaja sebuah syarikat pengeluar mesin air osmosis songsang, malah Elken menyediakan peluang yang terbaik kepada mereka yang mengimpikan kebebasan kewangan, pembangunan insan dan keusahawanan. Melalui penjualan mesin ini kita berpeluang meraih pendapatan sehingga lebih RM100,000 daripadanya. Lebih dari cukup untuk membeli sebuah Perodua Aruz, Proton Ertiga mahupun X70. Ianya bukan sekadar cakap-cakap kosong, malah Elken di antara syarikat, majikan terbaik buat lebih ribuan pengedarnya. Saya tak mahu menceritakan banyak lagi peluang, kerana ianya terlalu banyak untuk diceritakan dalam satu artikel. Cukuplah saya berkata bahawa Elken pernah menjadi antara syarikat peneraju jualan langsung di Malaysia, Brunei dan Singapura.

 

Tags
About The Author
Leave Comment

Leave a reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

You cannot copy content of this page

Notice: Undefined index: sfsi_facebook_display in /home/bisneste/public_html/v1/wp-content/plugins/ultimate-social-media-icons/libs/controllers/sfsiocns_OnPosts.php on line 298

Notice: Undefined index: sfsi_youtube_display in /home/bisneste/public_html/v1/wp-content/plugins/ultimate-social-media-icons/libs/controllers/sfsiocns_OnPosts.php on line 324

Notice: Undefined index: sfsi_linkedin_display in /home/bisneste/public_html/v1/wp-content/plugins/ultimate-social-media-icons/libs/controllers/sfsiocns_OnPosts.php on line 347