You cannot copy content of this page

Chatbot..apa itu chatbot?

Chatbot..apa itu chatbot?
September 9, 2019 No Comments artikel, Automatic Plugin, Dropship, Perniagaan Online adminBISNESTEAM

Chatbot..apa itu chatbot?


Ok. Chat adalah bermaksud berborak dan bot pula membawa maksud robot atau sistem automasi. Err..kenapa pula kita perlukan chatbot. Aku larat kot nak layan pelanggan.

Ya betul. Saya akuinya, tetapi itu semasa perniagaan anda masih newbie. Jika sudah berkembang, anda perlulah source yg lebih lagi. Kalau nak upah pekerja, kena bayar gaji. Bukan murah beb. Kurang-kurang gaji minima RM1100 atau RM900 sebulan.

Biasa kita dengar cerita orang, “Wow! Bestnya dapat duit dari internetkan.” Err..sedara, jangan percaya selagi kau tak terjun kolam yang sama. Tak semua orang akan terjun kolam yang sama tetapi hasilnya sama je. Mustahil! Sebabnya jika masuk pintu yang sama tetapi kuncinya berbeza, mana mungkin kita dapat hasil yang sama.

Tahun-tahun 90an email merupakan medium paling aktif sebelum global internet bermula secara meluas di Malaysia. Waktu tuh, zaman tengok internetpun rasa dah pelik. Waktu tu intranet lebih popular daripada internet. Masuk tahun 2000 internet global bermula dengan lebih meluas dengan adanya wireless internet, yang dipanggil broadband atau jalur lebar.

Masa tuh jenama seperti huawei mula dikenali. Vodafone juga, jenama lama seperti toshiba jauh ketinggalan. Akhirnya samsung mengubah segalanya selepas iphone. Wow! Android mengusai pasaran. Mana mungkin ramai mampu grab iphone yang harganya sama dengan harga laptop baru.

Walaupun sebelum itu, samsung ni kira jenama paling akhir dalam memilih telefon bimbit. Haha. Pernah beli sekali je rasanya. Lepas tu stay dengan motorola, sekarang motorola pun dah ghaib dari pasaran telefon bimbit.

Vodafone Broadband Device

Maaf agak panjang tentang sejarah ni. Pada tahun 2005, adalah zaman paling pesat internet bermula. Yahoo, google, bing sudah menguasai pasaran browser internet dunia. Masa tu, yahoo lebih popular, email facebook saya pun guna email yahoo. Tup! Tup! Irfan Khairi mengeluarkan satu buku bertajuk ” Rahsia Jutawan Internet Terbongkar”. Buku ini memecah kebuntuan dan memberi banyak jawapan kepada bagaimana caranya pemasar internet ni buat duit.

Maka ramailah nama-nama baru muncul, macam Zulfadli, Zamri Nanyan, Suhaimy atau Shuth, Gobala Krishnan dan lain-lain lagi. Seandainya saya bermula pada waktu itu, rasanya saya sudah jadi jutawan. Masa tuh saya masih mencari-cari jawapan tentangnya. Saya mengikuti pelbagai aktiviti terutamanya Irfan Khairi. Lama juga saya macam tuh. Sehinggalah saya membeli buku-buku berkaitan termasuklah buku elektronik atau e-book. Masa tu saya pun masih tercari-cari cara menghasilkan jualan melalui internet.

Masa inilah saya terbaca bawa pemasaran melalui email adalah cara paling efektif dalam menghasilkan jualan. Sekian lama cara ini masih lagi digunakan oleh hampir semua pemasar internet di dunia. Walaupun terdapat pelbagai cara lain, namun ianya adalah cara yang amat tinggi kadar pembukaan dalam peratusan.

Penghujung tahun 2017, dunia internet dikejutkan pula dengan chatbot. Err sebenarnya sekitar tahun 2015 macam tuh sudah ada banyak kajian dilakukan. Tapi masa tu, ramai tak panggil sebagai chatbot. Saudara Ammar Zahar pernah melakukan sebelum chatbot ni muncul.

Namun penggunaannya hanya dalam media sosial saja. Apabila munculnya wasap, mereka mencipta pula bot untuk wasap. Teknologi bot ni mengubah cara kita berhadapan dengan pelanggan. Tujuannya sama saja, untuk mendapat tempat dihati pelanggan. Servis dengan lebih cepat dan mudah.

Bagaimanakah chatbot memudahkan kerja anda:-

1. Anda tak perlu 24 jam menjawab segala persoalan yg biasa ditanya setiap kali pelanggan bertanya.
2. Anda boleh pindahkan pertanyaan ke wasap, jika mereka perlukan jawapan segera.
3. Manusia lebih suka sesuatu yang cepat, maka kita boleh mempelawa mereka membuka terus page yang berkaitan seperti, pages belian, produk serta perkhidmatan.

Ya, sebetul-betulnya kita nak dapatkan belian maka kita kena layan pelanggan kita dengan sebaik mungkin. Jadi agar pelanggan kita tidak tertunggu-tunggu, dan kita tak mahu buang waktu terlalu banyak maka chatbot adalah satu pilihan. Sebelum ini kita terpaksa menjawab persoalan daripada pelanggan kita sampai patah-patah jarilah orang kata. Seumpamanya begitulah dan pada kali ini saya ingin menyesyorkan satu chatbot untuk kegunaan laman web wordpress.

Collect Chatbot, merupakan sebuah chatbot yang berupaya membuatkan anda berpuas hati dengan harga yang kompetatif bagi menghasilkan jualan yang anda kehendaki. Mari kita lihat dahulu testimoni-testimoni hebat daripada beberapa pelanggan mereka.

1. Nick Sudhaus dari Elite LASIK Marketing

Nick Sudhaus dari Elite LASIK Marketing, telah menggunakan kuiz interaktif untuk menangkap lewat dari laman webnya dalam artikel ini, kita akan mengatakan strategi yang dia pakai. Pembedahan LASIK adalah satu bentuk prosedur pembedahan yang membetulkan penglihatan mata melalui rawatan laser. Ini adalah satu bentuk rawatan perubatan yang tidak dilindungi oleh insurans perubatan di AS. Oleh itu ia dianggap sebagai rawatan opsional dan pelanggan perlu membayarnya dari poket mereka.

Ramai pengguna berharap rawatan ini. Selain itu, terdapat banyak pusat LASIK profesional yang menyediakan perkhidmatan yang sama. Walau bagaimanapun, pusat-pusat LASIK ini mempunyai masa yang sukar untuk mendapatkan pelanggan dan meyakinkan mereka bahawa keselamatan dan keberkesanan kos prosedur ini. Pelanggan tertarik kerana ini membuatkan mereka bebas tetapi kanser dan cermin mata. Ia mengembalikan visi semulajadi mereka dan memberi mereka keyakinan diri. Di sinilah Nick masuk dan membantu.

Kami beralih dari Typeform ke Collect.chat sebagai alat generasi utama kami sejak pelaksanaannya bukan sahaja lebih mesra pengguna, tetapi kami dapat mencapai kadar penukaran yang lebih tinggi juga.

– Nick

Nick menggunakan chatbots Collect.chat dan menyediakan soal selidik yang pada dasarnya berinteraksi dengan pengguna dalam talian. Nick mencipta kalkulator “Simpan Wang” menggunakan chatbots kami. Kemudian dia menghantarnya kepada sesiapa yang berminat dalam prosedur itu. Sebaik sahaja pengguna mempunyai perbualan dengan chatbot mereka hanya akan melihat hasilnya, iaitu jumlah wang yang mereka akan menjimatkan, dengan memberikan nombor telefon mereka atau alamat e-mel. Bahawa ada tangkapan. Kaedah ini telah terbukti menjadi kaedah yang sangat berkesan untuk secara konsisten membekalkan aliran petunjuk untuk pelanggannya.

Jadi chatbot melakukan tiga perkara untuk Nick.

  1. Ia menarik perhatian pelanggan berpotensi dan terlibat dengannya.
  2. Selepas klien memulakan perbualan dengan chatbot dan bot dapat mempelajari isu-isu mereka dan meminta maklumat hubungan mereka.
  3. Kemudian lead ini disaring oleh chatbot dan dikirim ke tim Nick. Mereka, seterusnya, akan menguruskan rundingan antara pelanggan dan pusat LASIK.

 

2. Untuk Syarikat Pengujian Perisian ini, 4 dari 10 Leads datang melalui Chatbot

Cigniti adalah Syarikat Pengujian Perisian yang ditubuhkan yang beroperasi di luar Texas. Mereka telah berjaya menggunakan penyelesaian kami selama lapan bulan yang lalu. Mari kita menggali lebih mendalam dalam cerita mereka.

Mereka memerlukan Chatbot
Ini merupakan titik perbincangan untuk pasukan pemasaran digital di Cigniti untuk masa yang lama. Pelanggan pendekatan Cigniti untuk meningkatkan kualiti dan kecekapan perisian yang mereka gunakan. Cigniti di sisi lain dilengkapi dengan baik untuk mengendalikan kejuruteraan kualiti akhir ke atas mana-mana organisasi perusahaan. Adalah penting untuk melayakkan pengunjung datang di laman web mereka dan memberi respons kepada mereka dengan sewajarnya. Semua Cigniti diperlukan adalah saluran yang betul untuk menyampaikan mesej ini kepada prospek mereka yang melawat mereka di web. Mereka tahu bahawa chatbot akan menjadi sempurna untuk tugas itu. Tetapi yang mana?

Setelah banyak penyelidikan dan jam untuk bergaul dengan produk yang berbeza di pasaran, Subhendu, Ketua Pemasaran di Cigniti Technologies memutuskan untuk memberikan Collect.chat satu percubaan. Pasukan itu kagum dengan apa yang mereka lihat. UI mesra pengguna yang mudah digunakan dan membuat reka bentuk chatbot mudah untuk semua orang!

Apa yang dilakukan bot itu
Bot pertama, Cigniti dibuat mempunyai set soalan yang minimum untuk memahami kehendak pengguna mereka. Mereka melangkah untuk mengendalikan setiap jenis pelawat yang mereka ada. Apabila GDPR berkuatkuasa, mereka ingin meminta izin pengguna mereka sebelum mengumpul data. Mereka dapat memodifikasi bot untuk melakukan perkara yang sama.

  • Cigniti menggunakan bot untuk mendidik pelanggan mereka mengenai perkhidmatan mereka dengan berkongsi kajian kes dan kertas putih mereka. Ini menjadi peneraju pemasaran untuk mereka, dan alamat e-mel yang mereka kumpulkan menjadi corong pemangkin utama.
  • Apabila mereka mempunyai pertanyaan yang lebih relevan daripada pelanggan yang ingin membuat penilaian atau mereka ingin tahu jika Cigniti mempunyai kepakaran dalam projek yang mereka cari, maka ia menjadi peneraju jualan yang layak. Ia akan dikendalikan oleh pasukan jualan mereka.
  • Mereka juga mendapat calon mencari kerjaya di Cigniti.

Pasukan pemasaran digital Cigniti menggunakan banyak alat dan pemasaran kandungan untuk menjana lalu lintas ke laman web mereka. Sebaik sahaja pengunjung benar-benar mendarat di laman web mereka, mereka bergantung pada chatbot untuk membuat penukaran berlaku.

  • Bot adalah magnet utama tambahan untuk Cigniti.
  • Pada kadar penukaran 40%, selamat untuk mengatakan bahawa kehadiran bot membuat proses automasi mereka lebih mudah diurus.
  • Ia menambah nilai kepada kempen PPC mereka.

3. Agensi Reka Bentuk ini menyaksikan peningkatan 100% dalam Kadar Penukaran

Agensi Reka Bentuk ini dapat meningkatkan kadar penukaran menggunakan bot web Collect.chat. Berapa banyak peningkatan yang mereka dapat? Seratus peratus! Apa cerita mereka?

Kisah mereka
Dalam dunia agensi dan freelancers yang penuh dengan pembangunan web dan pemasaran digital, Dezvolta adalah sebuah agensi yang memberi tumpuan kepada penyelesaian berorientasikan hasil yang bukan hanya untuk membantu perniagaan berkembang dengan lebih pantas, tetapi lebih bijak, membantu apa saja daripada para usahawan untuk permulaan untuk mencapai penonton, kembali mencari untuk menarik. Dezvolta membantu perniagaan dengan strategi digital, pembangunan web, penjenamaan dan pembangunan web e-dagang.

Berpusat di India, yang menawarkan 2 lokasi pejabat, dan kadar pengekalan pelanggan 100%, Dezvolta sentiasa mencari untuk menangkap pelanggan baru dan membuatnya semudah mungkin untuk membawa baru dengan cepat dan tanpa rasa sakit memahami apa yang mereka mungkin keluar dari pengalaman mereka dengan Dezvolta dan bagaimana ia dapat memberi manfaat kepada perniagaan mereka.

Penangkapan utama telah menjadi begitu mudah, tiada siapa yang menggunakan borang halaman hubungan kami dalam tempoh satu bulan yang lalu. Semua petunjuk dijana melalui Collect.chat. Saya menggunakan Collect.chat dan bukannya perisian perbualan lain kerana kadar interaktif & penukaran automatiknya yang sangat interaktif adalah 100% lebih baik.
– Ananda Kannan P, Pengasas & Ketua Pegawai Eksekutif Dezvolta
Alat yang paling berkuasa untuk agensi digital adalah laman web mereka, dan di sinilah kebanyakan penukaran akan berlaku untuk Dezvolta, tetapi selalu menjadi halangan untuk benar-benar mendapatkan prospek potensial untuk menavigasi di sekitar laman web atau menghabiskan waktu membuat email untuk benar-benar menjangkau dan ketahui lebih lanjut mengenai perkhidmatan yang ditawarkan oleh Dezvolta.

Titik Sakit mereka
Untuk agensi, mendapatkan lebih banyak petunjuk dan pelanggan hampir selalu menjadi cabaran, dan mendapatkan pelanggan untuk benar-benar mengisi borang atau menghantar e-mel tidak selalu menghasilkan hasil yang bagus. Pasukan di Dezvolta cuba menggunakan alat sembang langsung untuk berpotensi mendapatkan klien untuk membuka kotak sembang dan memulakan perbincangan. Pelanggan boleh berbincang dengan ahli pasukan mengenai jenis tawaran yang dibuat oleh Dezvolta dan harga mereka. Walau bagaimanapun, mereka mendapati bahawa kaedah ini membawa kepada buntu. Terdapat output sifar dan tiada faedah datang daripada kaedah ini generasi penjanaan.

Cabarannya bukan sekadar memenuhi permintaan yang berterusan, tetapi juga berada di sekitar untuk menjawab setiap satu daripada mereka secara mendalam, dan membalas dengan semua butiran yang diminta oleh pelanggan. Selalunya, tidak ada permintaan sembang yang tidak pernah didengar oleh potensi yang berpotensi lagi, dan ini akhirnya menjadi sangat mengecewakan untuk Dezvolta. Perniagaan mereka sangat bergantung kepada mendapatkan petunjuk baru untuk bekerja dengan.

Perubahan itu

Tahun lepas, Dezvolta mendapati Collect.chat melalui Product Hunt. Tertarik dengan reka bentuk dan antara perbualan, mereka mencubanya di laman web mereka sebagai percubaan. Hasilnya adalah segera. Mereka mula mendapat respons harian daripada chatbot. Ia adalah satu tanda bahawa pengalaman perbualan sedang berjalan. Dalam sebulan, tidak satu penyerahan borang dihantar ke halaman hubungan kerana bot web Collect.chat dapat menangkap semua keperluan pelawat dan mendapatkan butiran perhubungan mereka.

Bagi Dezvolta, penyelesaian baru ini untuk Pengetua Utama telah menendang dengan baik. Mereka secara literal mendapati kadar penukaran meningkat sebanyak 100% berbanding dengan alat sebelumnya. Bahagian terbaik dari semua ini adalah bahawa pasukan di Dezvolta hanya mengambil masa kira-kira 10 minit untuk membuat dan menggunakan bot di laman web mereka. Mereka memastikan bahawa perbualan dalam bot adalah tajam, ke titik, fokus jualan dan bersedia untuk menangkap petunjuk.

Mengenai agensi itu
Dezvolta adalah agensi pemasaran digital berorientasikan hasil yang memberi tumpuan kepada perniagaan yang semakin meningkat-lebih bijak, lebih baik dan lebih pantas. Mereka membantu korporat, perniagaan kecil, permulaan, dan ahli perniagaan dengan berkesan mencapai sasaran mereka, menyerang sambungan yang tidak dapat dilupakan, membina kepercayaan, dan meningkatkan jualan dalam talian.

Wow! Dashyatkan testimoni mereka di atas. Okay! Bagaimana nak dapatkan Collect Chatbot ni? Nanti dulu, collect chatbot ni digunakan sekiranya anda memiliki website dan inginkan menjawab jawapan yang biasa ditanya oleh pelanggan anda. Sekiranya anda belum ada website, saya amat menyesyorkan agar anda mendapatkan pakej ini.

Kos dalam RM950 untuk sebuah laman web wordpress yang berdomain dot com dengan kapasiti 20gb atau RM1000 dengan kapasiti 40gb hosting. Jika anda mahukannya boleh butang di bawah:-

Sekiranya anda ingin terus membeli pakej collect chat sahaja anda boleh terus butang di bawah ini:-

Harganya bermula dengan PERCUMA sahaja. Tapi saya syorkan anda grab pakej Lite sekurang-kurangnya bagi menikmati 500 jumlah response sebulan. Ianya masih murah daripada anda mengupah seorang pekerja. Okay sampai di sini saja perkongsian saya, moga jumpa lagi di lain post. Err..jangan lupa grab ye. Sekian

 

Tags
About The Author

Leave a reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *