Bukan semua perkara kita boleh buat sorang-sorang: JV lagi bagus

Bukan semua perkara kita boleh buat sorang-sorang: JV lagi bagus
February 7, 2020 No Comments artikel, Internet, Internet Marketing, Kewangan, Perniagaan, Perniagaan Online adminBISNESTEAM

Dalam famili ada macam2 perangai, dalam banyak perangai tak semua akan setuju dalam beberapa perkara. Tidak kiralah bab kewangan, harta, bil2 pun kadang2 gaduh juga. Biasalah, bila satu benda jadi, ada yang cuma tahu letakkan kesalahan kepada seseorang. Err. dalam politik pun sama saja, kadang2 ada yang dikambing hitamkan.

Sama dalam bab perniagaan, ada yang dengki. dan ada juga yang bekerjasama. Bagi saya, bekerjasama adalah lebih menguntungkan. Iaitu situasi ‘menang-menang’.

Contohnya jika jiran premis kita meniaga makanan masak. Mungkin kita boleh meniaga air saja atau mungkin ABC. Atau mungkin juga satay atau pisang goreng. Jadi tiada siapa akan rasa iri hati sepatutnya. Jika banyak gerai, mungkin 3 premis jual makanan masak, 2 kedai jual air saja, 1 kedai mungkin jual kueh, ais krim dan mungkin 2 kedai jual buah-buahan atau air kelapa atau coconut shake. Ianya untuk bagi seimbang, kerana mungkin jika satu kedai tutup, maka ada 2 kedai lagi.

Situasi ini juga berlaku di premis2 chinese. Ada sesetengah kedai mereka akan ada banyak gerai2 yang kecil2. Ada yang jual rojak, satay, mee sup, dan macam2 lagi. Selalunya kedai begini suka dikunjungi ramai pelanggan. Walaupun kedai tersebut dimiliki oleh penyewa utama atau tuan punya kedai. Pelanggan biasanya akan membayar kepada tuan punya gerai. Jadi tuan punya gerai cuma akan membayar sewa yang minima untuk hari tersebut. Contohnya sehari sewanya adalah RM50 bagi satu gerai.

Mungkin model ini boleh digunakan untuk lain-lain idea perniagaan. Contohnya cucian kereta, futsal. Futsal boleh juga membuka kedai makan dan barangan sukan. Ada juga futsal yang membuka car wash, car salon dan kedai alat ganti kereta. Jadi bekerjasama dalam perniagaan bukan sahaja harus tapi boleh dikatakan wajib buat contohnya tak akan kau nak hantar barang kau sendiri ke Sabah dan Sarawak tanpa mengeposnya dengan syarikat kurier?
#apayangpentingkerjasama #kambinghitam #jomjv #takdanyakaubolehbuatsorangsorang #unicrestdestudio

Tags
About The Author

Leave a reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

You cannot copy content of this page